MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Változatlanul stabil, jó eredményeket felmutató és kellően gyors az ügyészségi munka, továbbá a tendenciáknak megfelelően csökkent a regisztrált bűncselekmények és az elkövetők száma – derült ki a Legfőbb Ügyészség múlt évről szóló országgyűlési beszámolójából.

Az ügyészség váderedményessége változatlanul kiemelkedő, tavaly az utóbbi tíz év legmagasabb értékét érte el: 97,8 százalékot. A Legfőbb Ügyészség (LÜ) munkájának jelentős részét 2017-ben is a büntetőjogi ügyészi tevékenység képezte, és folytatódott a 2013 óta tapasztalható csökkenő tendencia a regisztrált bűncselekmények, valamint az elkövetők számának alakulásában – olvasható az LÜ által közzétett dokumentumban, amelyben arra is kitértek, hogy jelentősen kevesebb lett a lopások és a csalások száma, szándékos emberölés pedig tavaly 92-szer fordult elő, amely átlagos értéknek számít.

A múlt évről szóló összegzés szerint a gazdasági bűncselekmények csoportjában továbbra is meghatározó szerepet játszik a költségvetési csalás, amelynek ugyanakkor csökkent a gyakorisága. Az elkövetők kifinomult eszközök alkalmazásával igyekeznek megtéveszteni az adóhatóságokat és okoznak ezzel esetenként milliárdos nagyságrendű vagyoni hátrányt. A legjellemzőbb továbbra is az adóalap csökkentése ténylegesen fel nem merült költségekkel, amelyeket rendszerint hamis számlákkal akarnak igazolni.

Az embercsempészések száma az előző évhez képest csaknem a felére esett vissza; míg a kábítószerrel való visszaélések, a közlekedési bűncselekmények jelentős hányadát kitevő, ittas állapotban elkövetett járművezetések száma nőtt. A gazdasági vesztegetések a korábbi évekkel összehasonlítva lényeges csökkenést mutatnak, ám a hivatali vesztegetések száma 2017-ben 945-re nőtt – áll az Országgyűlésnek benyújtott beszámolóban.

Mint írták, a vádemelések és a vádemeléssel érintettek számának alakulása egyrészt a regisztrált bűncselekmények számának csökkenésével, valamint a közvetítői eljárás intézményének alkalmazásával és a vádemelés elhalasztásával függ össze. Az eljárást gyorsító intézkedéseket – a többi között a tárgyalás mellőzését vagy a bíróság elé állítást – a korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is nagy számban alkalmazta az ügyészség.

A dokumentumban külön kiemelték a magyar ügyészség és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) együttműködését, eszerint tavaly az OLAF hat ajánlást küldött meg számukra, amelyek közül két esetben nyomozást rendeltek el, háromban az ajánlást már folyamatban lévő eljárásban értékelték, egy ügyben pedig a korábban megszüntetett vizsgálat folytatásáról rendelkeztek. (magyaridok.hu)