65 éves a Bírósági Határozatok című kiadvány (BH). A jubileum alkalmából ünnepi konferenciát rendezett a Kúria. A legfőbb bírói fórum dísztermében a történeti át- és visszatekintésen kívül a kiadvány jelentőségéről és jövőbeli szerkesztési javaslatokról is hallhattak előadásokat az érdeklődők.

Képtalálat a következőre: „bírósági határozatok 2018”

A jelenlévőket dr. Darák Péter, a Kúria elnöke köszöntötte. A nyitóelőadást Bódiné dr. Beleznai Kinga jogtörténész tartotta. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara egyetemi docense a BH szerepéről beszélt az országos ítélkezés irányításában. Dr. Zinner Tibor egy izgalmas történeti időszakról, a II. világháború utáni ítélkezésről beszélt. A Kúria ny. főosztályvezetője előadásának címe, „Sztálin halála után is tovább a sztálini úton. Egy legfelsőbb bírósági elvi döntés elmaradásának margójára” volt. A történész különös hangsúlyt fektetett a kártalanítási perek és az e tárgykörben az 1950-es években hozott bírósági döntések ismertetésére.

Dr. Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke a hetvenes, nyolcvanas évek kiadványaiból szemezgetve vetetette össze a kor történelmi eseményeit a bírósági határozatokban olvasható jogkérdésekkel. Dr. Vaskúti András, a Kúria Büntető Kollégiumának bírája pedig a rendszerváltást követő évtizedek köteteiről beszélt.

A Bírósági Határozatok 1053-ban jelent meg először. Magyarország legfőbb bírói fórumának hivatalos lapja 2013. január 1-től „Kúriai Döntések” címmel jelenik meg. 2014 tavaszától megújult külsővel, valamint rendszeresen frissülő online tartalommal várja olvasóit. A havonta változik a címlap, változatos képi megjelenés díszíti.  Négy éve a folyóirat online is elérhető, a www.kuriaidontesek.hu  weboldalon. Az oldalon az előfizető a BH régi lapszámait is olvashatja 1989-től kezdődően.