A holland miniszter javaslatot tett arra, hogy a tagállamok igazságügyi miniszterei akár formális, akár informális keretek között vizsgálják meg a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlenségének kiemelt aspektusait, amelynek során lehetőség nyílna az egyes tagállami modellek egymástól eltérő sajátosságainak jobb megismerésére, ezáltal is erősítve az egymás közötti párbeszédet és az egymás iránti bizalmat. Trócsányi miniszter támogathatónak találta az elképzelést, amennyiben egy ilyen folyamat a jogi aspektusokra épül és garanciákat nyújt a tagállamok egyenlő kezelésére, mellőzi a kioktató hangnemet és egyes tagállamoknak a vádlottak padjára helyezését.

A miniszterek röviden áttekintették az október 11-ei Igazságügyi Tanács napirendjén szereplő kiemelt kérdéseket, így az elektronikus bizonyítékok határon átnyúló közvetlen beszerzéséről szóló rendelettervezet kérdését. A felek egyetértettek az alapjogi és nemzetbiztonsági aspektusok figyelembe vételének kiemelt fontosságában. Áttekintették emellett az Alapjogi Charta 2017. évi alkalmazásáról szóló jelentésnek a diszkriminációt érintő aspektusait.

Trócsányi László igazságügyi miniszter hágai látogatása alkalmával részt vett és díszbeszédet mondott a hollandiai magyar nagykövetség által az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott nemzeti ünnepi fogadáson.

A miniszter rövid tárgyalást folytatott továbbá Jaap de Zwaannal, a rotterdami egyetem nemzetközileg is elismert európai jogi professzorával.

(Igazságügyi Minisztérium)