MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Megdöbbenve és csalódottan értesült a MABIE az Országgyűlés hivatalos honlapjáról, hogy a Költségvetési Bizottság július 4-én benyújtott összegző módosító javaslatában a bírósági fejezet személyi juttatásainak 94 061,1 Mrd Ft-ról 73 801,9 Mrd Ft-ra történő csökkentésére tett javaslatot.

Ez a módosítási javaslat szöges ellentétben áll azon korábban többször nyilvánosan hangoztatott kormányzati szándékkal, amely egyértelműen kinyilvánította, hogy legkésőbb 2020-ban nagy lépésekben rendezni kell a bírói béreket. (Az ezzel kapcsolatos néhány sajtóbeszámoló a cikk végén található linken olvasható). Ezzel megegyező álláspontját fejtette ki dr. Varga Judit igazságügy-miniszter jelölt is több nyilatkozatában, sőt azt megerősítette bizottsági meghallgatása során is!

A MABIE már több alkalommal is részletesen kifejtette, hogy nem odázható el tovább a bírói bérek nagy mértékű emelése, amely az uniós országok között az utolsó helyen áll. Az illetményalap utolsó érdemi emelésére 2004-ben került sor, azóta az átlagkereset 115 %-kal nőtt, ennek ellenére a bírói bérek növekedése az inflációt sem követte, az utóbbi időszakban a bírói bérek reálértékének csökkenése több mint 73 % volt.

Ezt a tényt ismerte el dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2018 októberében, és tett ígéretet a béremelésre. Nincs nyoma azonban ennek a kormányzati szándéknak a benyújtott módosító javaslatban, ami nem nyújt fedezetet semmilyen mértékű bérfejlesztésre a bírósági szférában.

Fontos kiemelni, hogy a béremelés szükségességét illetően valamennyi szereplő (Kormány, OBT, OBH elnöke, MABIE) teljes mértékben egyetértett, ezért teljesen érthetetlen a Költségvetési Bizottság módosító javaslata.

A MABIE kifejezi reményét, hogy az Országgyűlés által elfogadandó 2020. évi költségvetés biztosítja majd a bírói függetlenséget lehetővé tévő, és a bírák által végzett felelősségteljes munkához igazodó jövedelem fedezetét. A MABIE egyben kifejezésre juttatja határozott szándékát, hogy minden lehetséges eszközt igénybe kíván venni annak érdekében, hogy a bírói bérreform megvalósuljon.

Linkek a témában:

Kormány

Infostart

OBT

MABIE