2019. július 15-én „Európa és a jogállam” címmel rangos nemzetközi konferencia zajlott Bécsben, az Igazságügyi Palota dísztermében, melynek egyik témája a magyar igazságszolgáltatás helyzetének vizsgálata volt. (A konferencia meghívóját és az arról készült összefoglalót a mellékletek között olvashatják). A konferencia rangját jelzi, hogy a nyitó előadást Brigitte Bierlein  osztrák szövetségi kancellár tartotta.

A konferencia magyar vonatkozású blokkjában Gerhard Reissner, a Nemzetközi Bírói Egyesület egykori elnöke beszámolt az Európai Bírói Egyesület delegációjának 2019. április 26-től 28-ig Magyarországon végzett tevékenységéről, a vizsgálat megállapításairól. (A jelentést teljes terjedelmében korábban már közreadtuk honlapunkon.)

A konferencián ezt érintően szót kapott a Magyar Bírói Egyesület elnöke, dr. Oltai Judit Zsófia és dr. Halász Etelka, a MABIE választmányának tagja.

Végül több résztvevővel, köztük Vadász Viktorral, az OBT tagjával és az OBT szóvivőjével, egy tisztségéből elmozdított és azóta Németországban, száműzetésben élő török bíróval, valamint egy rendszerkritikus lengyel bíróval zajlott pódium beszélgetés a jogállam számára adott lehetőségekről.

Európa figyel ránk!

A hozzászólások a mellékletekben olvashatóak, és az alábbi linkek alatt megtalálhatóak a bécsi konferenciáról megjelent tudósítások.

https://orf.at/stories/3130085/

https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/europa/2018661-Ungarische-Justiz-In-den-Faengen-des-Amts.html

https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/politik/europa/2018336-Richterbericht-sieht-Ungarn-nahe-an-einer-Verfassungskrise.html

https://diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5659476/Ungarns-Amt-fuer-Justiz-voellig-unkontrolliert?from=suche.intern.portal

https://kurier.at/politik/ausland/richter-warnen-vor-verfassungskrise-in-ungarn/400552181

https://richtervereinigung.at/rechtsstaatlichkeit-in-ungarn/