Átláthatóbb és objektívebb lesz a bírói kinevezések rendje, mondta Völner Pál a kedden megjelent új miniszteri rendelettel kapcsolatban az Origónak. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára arról is beszélt, hogy több hónapon át egyeztettek a módosításokról az Országos Bírósági Hivatallal, és javarészt a szervezet javaslatait tartalmazza az új szabályozás. A korábbi ellenzéki vádakkal kapcsolatban kijelentette: esetükben a pártpolitikai érdekek már egyértelműen felülírják a szakmai érveket és a közjó szolgálatát.

Megjelent „a bírói álláspályázatok elbírálásának részletes szabályairól és a pályázati rangsor kialakítása során adható pontszámokról szóló 7/2011. (III. 4.) KIM rendelet módosításáról szóló IM rendelet", és az önálló közigazgatási perrendtartás (Kp.) és általános közigazgatási rendtartás (Ákr.) szabályainak megfelelően több közigazgatási bíróra lesz szükség a jövőben. A közigazgatási bíráskodással kapcsolatban az ellenzék korábban „pártbíróságok létrehozásáról" beszélt. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára cáfolja, hogy politikai kinevezettek kerülhetnének pozícióba az új szabályrendszer segítségével.

„Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) még tavasszal jelezte, hogy a 2011-es rendelet több részét is módosítani kellene. Azóta számos egyeztetést tartottunk a javaslataikról, legutóbb múlt pénteken folytattam megbeszélést bírósági felsővezetőkkel, és sikerült úgy alakítanunk a módosításokat, hogy a javaslatok jelentős részét figyelembe vettük az új miniszteri rendeletben" – mondta az Origónak az államtitkár.

Völner Pál: Átláthatóbb és objektívebb lesz a bírói kinevezések rendje

„A mintegy 3000 bíróból kevesebb mint 300 a közigazgatási bíró. Ez a létszám a teljes bírói kar tíz százalékát sem teszi ki, de kiválasztásuknál mindenképpen szükséges a közigazgatási gyakorlat és tapasztalat elismerése, hiszen ennek a speciális szaktudásnak a birtokában dolgozhatnak kellően hatékonyan, a polgárok érdekeit szolgálva. A korábbi szabályozás korlátozottan tette lehetővé, hogy a bíróságokon kívülről érkezzenek szakemberek erre a területre, az új rendelet azonban esélyegyenlőséget teremt, megnyitva a kaput azok előtt, akik mélyreható ismeretekkel rendelkeznek a közigazgatásról" – fejtette ki Völner Pál, hangsúlyozva, hogy a módosítás ezen része a közigazgatási bírói kinevezéseket érinti.

A korábbi ellenzéki vádakkal kapcsolatban elmondta: az ellenzék kétségbeesetten próbál belekötni minden módosításba, újításba, csak a pártpolitikai érdekeiket tartják szem előtt, a szakmai érvek, a közjó ügye már cseppet sem érdekli őket. „Az új rendelet egyértelműen átláthatóbbá és objektívebbé teszi a bírói kinevezések rendszerét, és továbbra is a bírói tanácsok jogosultak dönteni a pályázók értékeléséről és kiválasztásáról" – szögezte le Völner Pál. (forrás: origo.hu)