Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2017. december 4-5. között, idén második alkalommal tartott nemzetközi tematikus konferenciát a bírósági közvetítők szakmai továbbképzésének részeként a Magyar Igazságügyi Akadémián. 
 Az eseményt dr. Handó Tünde, az OBH elnöke nyitotta meg. Elmondta, hazánkban 2012 óta vannak meg a jogszabályi feltételek arra, hogy bírósági közvetítők bírósági közvetítői eljárást folytathassanak le. 2014 végére a bírósági közvetítői hálózat teljessé vált, kiépült a képzési és továbbképzési rendszer, és minden nagyobb bíróságon elindult a bírósági közvetítői tevékenység. Hangsúlyozta, az elmúlt öt évben az eljárások több mint fele megállapodással zárult. 
 
Az első napon dr. Turcsánné dr. Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék és a Bírósági Közvetítés Munkacsoport elnöke felvázolta a bírósági közvetítés hazai fejlődésének útját, beszámolt a kihívásokról és az eredményekről. Megemlítette, hogy 2018. január 1-től a közigazgatási perekben is lehetőség lesz bírósági közvetítői eljárás lefolytatására.
 
Dr. Gordana Ristin bíró, a Ljubljanai Felsőbb Bíróság Alternatív Vitarendezési Osztályának vezetője előadásában  a bírósági közvetítés pozitív hatásait összegezte a bírók és az ügyfelek szempontjából. Dr. Kaijus Tuomo Ervasti, a Helsinki Egyetem Kriminológiai és Jogtudományi Intézetének docense, a skandináv bírósági közvetítői hálózat tagja bemutatta, milyen elméleti és gyakorlati módszereket alkalmaznak a közvetítői eljárások során a skandináv országok. 
 
 
Finnország vonatkozásában dr. Kirsti Uusitalo, a Legfelsőbb Bíróság bírója beszélt a tapasztalatokról. Előadásának nyitányaként felvázolta a finn bírósági rendszer felépítését, majd rátért a mediáció olyan előnyeire, mint a rugalmasság és a titkosság. Beszélt a polgári ügyekben alkalmazott eljárásokról, valamint hangsúlyozta, hogy Finnországban a felek dönthetik el, kívánnak-e közvetítői eljárást indítani. 
 
A konferencia második napján az online mediáció témáját járták körbe a szakemberek. DI Stefanie Jirgal osztrák mediátor elmondta, az online közvetítésben, a kamerákon keresztül is ugyanúgy látható a felek érzelmi reakciója, mint a tárgyalótermekben. 
 
A kétnapos rendezvény zárásaként workshopokon vitatták meg a résztvevők a gyakorlati tapasztalatokat. 
 
 
A rendezvényen készített videó ide kattintva tekinthető meg.