MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Tisztességtelennek minősítette az amerikai elnök Twitter-bejegyzésben szerdán az amerikai bírósági rendszert, utalva arra, hogy egy kaliforniai szövetségi bíró felfüggesztette az illegális bevándorlóként gyermekkorban az Egyesült Államokba érkezett fiatalokat védő program (DACA) leállítását.

William Alsup szövetségi bíró

William Alsup kaliforniai szövetségi bíró szerdára virradóra függesztette fel a DACA-program befejezéséről szóló elnöki rendeletet. Bejegyzésében Donald Trump leszögezte: bizonyos esetek mindig ehhez a szövetségi bírósághoz kerülnek és csaknem mindig győzelmet aratnak, mielőtt egy felsőbb szintű bíróság megváltoztatná döntésüket.

Alsup bíró a döntése meghozatalakor azzal érvelt, hogy a kormány nem kezdheti meg egy program lezárását, miközben  az arra vonatkozó döntést bíróságon támadták meg. Az igazságügyi minisztérium jelezte, hogy megfellebbezi William Alsup  határozatát. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerdán közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: „botrányosnak tartjuk e döntést,  főképp  annak fényében, hogy az elnök ugyanezen a napon sikeres kétpárti megbeszélést tartott a képviselőház és a szenátus tagjaival a Fehér Házban”. (hirado.hu)