MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.


A bíróság és a műemlékvédelem szándéka az volt, hogy a műemléképület eredeti pompájában ékesítse Debrecen belvárosát. Ez a tavalyi állapothoz képest nagy változást jelent. A restaurátor szakértő ugyanis megállapította, hogy az elmúlt csaknem 130 évben ötször színezték át az épületet, és a harmadik, pár évtizede történt festés során kapott először sárga színt. A Törvényszék (egykoron megyei bíróság) eredendően terrakotta és olívazöld színű volt. A homlokzati felújításnak köszönhetően ez a régi-új állapot állt vissza.

Az épületen 415 ablakot cseréltek, illetve újítottak fel, emellett öt ajtót is megújítottak. Mintegy 250 eredeti ablak restaurálás, felújítás után kerül vissza, a többi eredeti, 1889-es, belső udvarra néző ablakot azonban valamikor az 1960-as években kicserélték, így azok helyére újak kerültek (ezek belső udvarra néző ablakok). A míves bejárati ajtó szintén restaurálás, felújítás után került vissza a helyére.

A nyílászárócsere és a homlokzati felújítás 329 millió forintba kerül, amelyet az Országos Bírósági Hivatal beruházási forrásából pályázaton nyert el a Debreceni Törvényszék. (dehir.hu)