MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Az ötvenedik megyei jogásznapot rendezték meg pénteken. Az esemény hagyományosan minden évben egy adott téma köré épül. Idén egy megosztó terület, az állatvédelem került az esemény középpontjába.

A Kecskeméti Törvényszék adott otthont az ötvenedik alkalommal megrendezett megyei jogásznapnak. A jubileumi esemény kiemelt tárgyát idén az állatvédelem adta: az állatvédelem az Alaptörvényben, az állatok jogi státuszának megítélése, az állatvédelemmel foglalkozó hatóságok feladatai, az állatvédelem büntetőjogi, szabálysértési tapasztalatai témákban hangzottak el előadások.

A rendezvényen Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke köszöntötte a szakembereket és megindokolta a félszázadik jogásznap témaválasztását.

– Az állatvédelem egy nagyon megosztó téma és ami megosztó, az mindig időszerű. Márpedig az állatvédelem megosztó, hiszen nagyon sokan szeretik és tartják az állatokat, nagyon sokakat viszont bosszantanak a szomszéd állatai. A felelős állattartásról, vagyis az állatok jogairól, az állattartók jogairól, de a környezet jogairól is szólnak a mai előadások. A konferencia egyik célja az, hogy elgondolkodtassa az embereket arról, hogy vállalnak-e állattartást és ha igen, akkor milyen körülmények között. Hiszen az állattartás nem csak szórakozás, hanem felelősség is.

Az ilyen jellegű szabályozás gyerekcipőben jár még, de a jogalkotás az utóbbi években hangsúlyt fektetett a megfelelő jogszabályi környezet kialakítására. A magyar jogszabályok az állattartás és állatvédelem terén európai szintűek. Európai Uniós standardok, alkotmányos elvek, illetve törvények és önkormányzati rendeletek szabályozzák az állattartás módját és lehetőségeit, és már a büntetőjog is szankcionálja azt, ha valaki nem megfelelően tart vagy pedig kínoz egy állatot.

A rendezvényen dr. Vetter Szilvia, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke, dr. Elek Balázs, a Debreceni Ítélőtábla Büntető kollégiumának vezetője, dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei kormányhivatal főigazgatója és dr. Drozdik Ferenc, Bács-Kiskun Megye főállatorvosa tartott előadást.

A jogásznapon és azt megelőzően jótékonysági adománygyűjtést tartottak a Menhely az Állatokért Alapítvány és a Kecskeméti Cicamentők részére, melyhez a Magyar Bírói Egyesület és a Magyar Jogászegylet Bács-Kiskun Megyei Szervezete is hozzájárult.

Az előadásokat követően kilátogattak az alapítvány telepére és átadták az adományokat. A jogásznapot hagyományosan jogászbál zárja.