MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

A Debreceni Törvényszéken tartotta alakuló ülését 2018. január 26-án az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium. A regionális kollégium megbízott vezetője Figula Ildikó, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi bíróság elnöke. A kollégiumot Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből 47 fő közigazgatási és munkaügyi ügyszakban ítélkező bíró alkotja, közülük 36 fő vett részt az alakuló ülésen.

A szervezet alakuló ülésén jelen volt a Kúria egy-egy közigazgatási és munkaügyi ügyszakos bírája is, akik a Kúria és a regionális kollégium közötti összekötő szerepet látják majd el.

Az alakuló ülésen a résztvevők elfogadták az ügyrendet, illetve a kollégium munkáját meghatározó éves munkatervet.

 

A regionális kollégium 2018-ban kiemelt figyelmet fordít az új eljárási kódexek alkalmazásával felmerülő jogértelmezési problémák megvitatására, ezért az éves munkaterv szerinti kollégiumi ülések programjában a 2017. évi I. tv. kérdései többször szerepelnek.

 

Az ügyrend és az éves munkaterv, továbbá a két kúriai bíró bemutatkozása után az esemény szakmai tanácskozással folytatódott, ahol élénk vita alakult ki a közigazgatási perrendtartás szabályainak értelmezéséről. Ezekben több állásfoglalás is született, mely a gyakorlatot tekintve iránymutatásként szolgál a jövőben.

Az eseményen előadás hangzott el a mediáció lehetőségéről is, a bírósági közvetítés ugyanis új jogintézmény a közigazgatási jogvitákban.

Az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium a tervek szerint félévente tart teljes, és havonta ügyszakspecifikus részkollégiumi üléseket, és külön szakmai tanácskozást tervez a kezdő bírák számára is.