MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Az európai uniós igazságügyi együttműködés jelentőségéről és ennek keretében az áldozatvédelem terén folytatott erőfeszítésekről egyeztetett Trócsányi László igazságügyi miniszter francia kollegájával, Nicole Belloubet-val Párizsban.

Trócsányi László az MTI-nek pénteken elmondta: francia kollegájával egyetértettek abban, hogy a szigorú büntetőpolitika mellett nagyobb  hangsúlyt kell fektetni az áldozatok védelmére is.

A miniszter tájékoztatta a francia felet arról, hogy új perrendtartások léptek életbe Magyarországon, Nicole Belloubet pedig beszámolt a franciaországi börtönzsúfoltság megszüntetése érdekében tett intézkedésekről.

Trócsányi László meghívta Magyarországra francia kollégáját, aki a meghívást elfogadta.

Kétnapos párizsi látogatása során a magyar igazságügyi miniszter találkozott Jean-Marc Sauvéval, az államtanács vezetőjével, akivel áttekintették a közigazgatási bírák kiválasztásának francia szabályozását, valamint megbeszélést folytatott a nemzetgyűlés és a szenátus európai bizottságának elnökeivel.

Trócsányi László találkozott Emmanuel Macron köztársasági elnök diplomáciai főtanácsadójával is, akivel áttekintették az Európai Unió napirendjén szereplő kiemelt kérdéseket. A Nemzetközi Kapcsolatok Francia Intézetében pedig Magyarország geopolitikai helyzete címmel előadást tartott a miniszter és vitafórumon vett részt.

(MTI)