MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Száz év elteltével vehetik elő a díszvázába rejtett kapszulát.
 
 
Érdekes látvány fogadta a járókelőket a törvényház épületénél szerdán Egerben. Dr. Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke emelkedett a magasba emelődarun, hogy elhelyezze az épület 23 méter magasan lévő díszvázájában az időkapszulát. A hengerben az ő, s dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke üzenetét, illetve a megye bíróságainak fényképes telefonkönyvét, s egy fotókat tartalmazó pendrive-ot helyeztek el.

Mielőtt az Egri Törvényszék elnöke a száz esztendő múlva felnyitható időkapszulával az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport emelődaruján a magasba emelkedett volna, rövid beszédet mondott.

Dr. Nyiri Beáta arról beszélt, hogy 2015 októberében adták át az épületet, s akkor ő is személyesen megmentett néhány olyan tárgyat, ami a teljesen felújított törvényházban biztosan fölöslegesnek bizonyulna. Be is mutatott egy az ajtók megtámasztására ­szolgáló faéket, egy gázkonvektorokon használatos párologtatót és egy régi ablakkilincset.

Az elnök asszony szavai szerint az idei április 3-i átadásra várva elmondható, hogy ez az épület már a digitális alapokon szervezett bírósági ügyintézés és szolgáltatás háza lesz. Mint mondta, ezt a ­típusú fejlődést pár éve még nehezen képzeltük volna el, de mára már kétségtelenül a mindennapok valóságává lett.

A díszes kinézetű időkapszula egyébként a törvényház tetőrészében egy ­homlokzati díszvázában kapott helyet kerek egy évszázadra. A hengert felnyitni pontosan száz év múltán, 2118. február 28. után lehet. (heol.hu)