MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

2018. március 2-án, Szegeden tartották az Országos Bíróság Hivatal (OBH) „Emlékezés erejével…” című bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körútjának megnyitóját. A rendezvénynek a Szegedi Ítélőtábla adott otthont, mely egyben az első állomása a 2018-2019-ben összesen hat helyszínre ellátogató vándorkiállításnak. 
 
 
Dr. Handó Tünde, az OBH elnöke ünnepi beszédében kiemelte, a körút célja, hogy katalizátora legyen a helyi bíróságtörténeti kezdeményezéseknek, a helyi bíróságtörténeti múlt feltárásának. Hozzátette, egy új évezred elején remek alkalom nyílik a korunk tempója által felvetett kihívásokról való elgondolkozásra. A most másfél éves útjára induló, a magyar bíróságok, a bíráskodás múltját bemutató a kiállítás- és konferencia körúttal rendezvénysorozat kezdődik, amely alkalmas arra, hogy a bíróságok rangját, megbecsültségét megemelje az egész társadalom előtt.
A kiállítás megnyitója alkalmából rendezett tudományos konferencián egyebek mellett az 1928. évi Magánjogi törvényjavaslatról, a bírói felelősség történetének perspektíváiról és a Szegedi Ítélőtábla történetéről tartottak szakmai prezentációkat. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Csongrád Megyei Levéltár, a Szegedi Ítélőtábla, a Gyulai Törvényszék és a Berettyóújfalui Járásbíróság szakemberei tartottak előadásokat.
 Az egynapos rendezvényen a bíróságtörténeti kiállítást tárlatvezetés kíséretében tekinthették meg az érdeklődők. A kiállítás 2018 áprilisának első hetéig látogatható a Szegedi Ítélőtáblán, majd a Gyulai Törvényszéken is megtekinthető lesz. 2018. június első felében költözik a Miskolci Törvényszékre. 
A program Szegeden kívül Miskolcon, Debrecenben, Győrben és Pécsen mutatkozik be. Ezek a városok regionális központokként fogják össze az adott területhez tartozó bíróságokat, az állam- és jogtudományi képzőhelyeket, levéltárakat, illetve a határon túli jogi képzőhelyeket is. A Magyar Igazságügyi Akadémián 2017 szeptemberében a Bíróságtörténeti Hét keretében kiállított anyag az egyes helyszíneken kiegészül a helyi jogszolgáltatás történetével, épületek, tárgyi emlékek bemutatásával is. A kiállítás- és konferencia-körút záróeseményét 2019. július 15-én, Budapesten tartják. Ezen a napon lesz a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk hatályba lépésének 150. évfordulója.