MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Ötödik alkalommal rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát az Állami Számvevőszék. A 25 ország mintegy 40 számvevőszéki szakértőjének részvételével zajló ötnapos esemény nyitókonferenciáján Domokos László, az ÁSZ elnöke kiemelte: az etikus vezetés a szervezeti integritás megteremtésének egyik legfontosabb eszköze. A konferencián előadást tartott Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a számvevőszékek világszervezete fejlesztési kezdeményezésének (IDI) vezérigazgatója, valamint az ázsiai számvevőszékeket tömörítő ASOSAI 2018 és 2021 közötti elnökségét adó Vietnámi Számvevőszék alelnöke. A rendezvényen átadták a 2018-as Solidus-díjakat.

2013-ban az Országgyűlés határozatában támogatta, hogy az Állami Számvevőszék vegyen részt a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) tevékenységében, és ahhoz donorként nyújtson szakmai támogatást, kiemelt figyelemmel a magyar külgazdasági stratégiára. Ennek szellemében az Állami Számvevőszék aktív szereplője a számvevőszékek nemzetközi közösségének, folyamatosan megosztja és hasznosítja a megismert legjobb gyakorlatokat.

E cél megvalósítása érdekében az ÁSZ 2018. március 5. és 9. között ötödik alkalommal rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát. Az elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére szervezett szakmai esemény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásán keresztül az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése és a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban. Az idei rendezvényen huszonöt – ázsiai, afrikai, délkelet-európai, továbbá dél és közép-amerikai – ország, több mint negyven számvevőszéki szakértője vesz részt; Albániától kezdve, Bhutánon, Brazílián, Kenyán és Kínán keresztül, egészen Nepálig, Salvadorig és Szváziföldig. Az eseményhez csatlakozott a vietnámi számvevőszék Magyarországra érkezett hét fős felsővezetői delegációja, valamint az INTOSAI elnökségét betöltő Egyesült Arab Emírségek két szakértője is.

Az ÁSZ budapesti székházában megrendezett hétfői nyitókonferencián Domokos László elnök bemutatta az Állami Számvevőszék korrupció megelőzése érdekében végzett tevékenységét, szerepvállalását. Felidézte: az ÁSZ évenként elvégzett Integritás-felmérésében 2017-ben minden korábbinál több, összesen 3346 költségvetési szervezet, önkormányzat vett részt, ami lefedi a magyar közszféra dolgozóinak mintegy 60 százalékát. Mindez azt bizonyítja, hogy megerősödött a magyar közszféra integritása, korrupció elleni védekezőképessége – húzta alá az ÁSZ elnöke. Domokos László előadásában rámutatott: az etikus vezetés a szervezeti integritás megteremtésének egyik legfontosabb eszköze, ezért az ÁSZ 2017-ben etikus közpénzügyi vezetőképző programot indított és hasonló kezdeményezéseket támogat világszerte. Ennek kapcsán az ÁSZ elnöke bejelentette: az ÁSZ kezdeményezte a 2016. évi – mintegy 29 millió forintos, körülbelül 110 ezer dollárnak megfelelő – költségvetési megtakarításának felajánlását az INTOSAI fejlesztési kezdeményezése (IDI) fiatal számvevőszéki vezetőket képző programjának.

Einar Gørrissen, az IDI vezérigazgatója előadásában szólt a szervezet korrupció megelőzését célzó, az Állami Számvevőszékkel együttműködésben programjának eredményeiről, továbbá bemutatta a szervezet „Fiatal vezetők programját” is, mely a számvevőszékek vezető utánpótlásának megteremtését tűzte ki célul. Felidézte: Magyarország kormánya – az ÁSZ szakmai kezdeményezése alapján – 2016. február 22-én kötött donori megállapodást az IDI-jal a korrupció elleni harc támogatása érdekében. A mintegy 129 millió forintos felajánlással Magyarország az IDI korrupcióellenes programjainak jelentős támogatójává lépett elő, és a világ mintegy 75 országában járul hozzá az integritásalapú, transzparens államműködés fejlesztéséhez. Az újabb, mintegy 29 millió forintos felajánlás a számvevőszékek vezető utánpótlásának megteremtését segíti majd elő világszerte – mondta el a norvég számvevőszéki szakember.

Doan Xuan Tien, az ázsiai számvevőszékeket tömörítő ASOSAI 2018 és 2021 közötti elnökségét adó Vietnámi Számvevőszék alelnökeelőadásában a számvevőszékek korrupció megelőzését célzó tevékenységét emelte ki. Hangsúlyozta: a számvevőszék egyike a korrupció ellen küzdő legfontosabb szervezeteknek, ezért a más állami – korrupcióellenes – intézmények közti együttműködés folyamatos erősítése szükséges minden országban. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a szervezet integritás területén elért legfontosabb eredményeit, a 2015 januárjában hatályba lépett bíróságok etikai kódexét, illetve a bíróságok integritási szabályzatát mutatta be. Ez utóbbi kapcsán kiemelte: az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) 2017-ben kifejezetten üdvözölte az OBH integritási szabályzatának megalkotását.

A 2018. március 5-én, az ÁSZ budapesti székházában tartott ünnepélyes eseményen részt vettek a 2011-ben, az ÁSZ kezdeményezése alapján létrejött nemzeti korrupcióellenes együttműködésben résztvevő intézmények – az ÁSZ, a Kúria, Legfőbb Ügyészség, a Belügyminisztérium, Országos Bírósági Hivatal, illetve a 2016-ban csatlakozott két intézmény a Magyar Nemzeti Bank és a Közbeszerzési Hatóság – vezetői, képviselői is.

A rendezvényen Domokos László, az ÁSZ elnöke átadta a 2018-as Solidus-díjakat. Az elismerés azoknak adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel járultak hozzá az ÁSZ céljainak eléréséhez, tevékenységének ellátásához és fejlesztéséhez, alkotmányos szerepének betöltéséhez, és társadalmi megbecsüléséhez. Az idén kitüntetett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal, a bíróságok központi igazgatását ellátó szervezet vezetőjeként jelentősen hozzájárult az integritás kultúrájának magyarországi elterjesztéséhez és megerősítéséhez. Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője az elmúlt közel három évtizedben az államháztartás számos területén felügyelt és irányított sikeres számvevőszéki ellenőrzéseket, az ÁSZ módszertani munkacsoportjának vezetőjeként pedig kiemelt figyelmet fordít az ÁSZ módszertani fejlesztésére.

A Solidus-díjat idén harmadik alkalommal adták át; 2016-ban Josef Moser, osztrák számvevőszéki elnök és INTOSAI főtitkár, valamint Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója, 2017-ben pedig Helena Abreu Lopes, a portugál számvevőszék bírája és Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője kapta meg az elismerést.