MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Veszélyes precedenst teremtene és Európa-ellenes hangulatot gerjeszthet az Európai Bizottság, ha folytatná az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen – olvasható a varsói kormány által tegnap közzétett fehér könyvben, amely a vitatott lengyel igazságügyi reformok bevezetésének szükségességét igyekszik elmagyarázni.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tegnap Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és helyettesével, Frans Timmermansszal, s átadta nekik a 96 oldalas fehér könyvet, amelyet az Európai Unió összes tagállamának is eljuttattak. Brüsszel tavaly decemberben indította el Lengyelország ellen a 7-es cikk szerinti eljárást, amely Lengyelország megbüntetését, uniós szavazati jogainak felfüggesztését tenné lehetővé.

Igaz, ehhez az összes EU-tagország jóváhagyására is szükség lenne, Magyarország azonban jelezte, megvétóz bármilyen szankciót Lengyelország ellen. Az Európai Bizottság sérelmezi a nemzeti-konzervatív lengyel kormánynak az igazságszolgáltatásban végrehajtott intézkedéseit, elsősorban a bíróságok állítólagos kormányzati befolyásolását, és március 20-ig adott időt Varsónak, hogy reagáljon az aggályokra.

A tegnap nyilvánosságra hozott fehér könyvből azonban a lengyel kormány szerint kitűnik, hogy a reformok összhangban vannak a más EU-tagállamokban alkalmazott gyakorlatokkal. A dokumentum szerint a változtatásokra többek között azért volt szükség, mert Lengyelországban alacsony az igazságügy iránti bizalom, az emberek mindössze 24 százaléka hisz a törvényszékek függetlenségében, a bírók pedig mindössze egyharmada tartja úgy, hogy szakmai előremenetelük kizárólag a képzettségen múlik.

A fehér könyv szerint a bírósági eljárások sem eléggé hatékonyak, a kerületi bíróságokon átlagosan tizenegy hónapig tart egy polgári peres eljárás, de a büntetőjogi perek is elhúzódnak, amire az Emberi Jogok Európai Bírósága is figyelmeztette Lengyelországot. Az igazságszolgáltatás soha nem számolt el kommunista múltjával, a kommunistaellenes aktivistákat elítélő bírák sokasága a helyén maradhatott a rendszerváltás után – olvasható a dokumentumban.

A lengyel kormány szerint a reformok után is széles körű mentelmi jogot élveznek a bírák, függetlenségük európai viszonylatban is erős. Varsó emellett figyelembe vette a Velencei Bizottság ajánlását, miszerint az igazságszolgáltatási tanácsokban nem kaphatnak túlzott hatalmat maguk a bírák, mivel ez esetben korrumpálódnak, a saját érdekeiket védik.

A fehér könyv szerzői rámutatnak arra, hogy a lengyel bírósági reform mintájául más tagállamokban – Spanyolországban, Németországban, Hollandiában vagy Dániában – alkalmazott megoldások szolgáltak, azokat a rendszereket azonban nem érte kritika az Európai Bizottság részéről.

(magyaridok.hu)