MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

A múltjuk és az elődök emlékeinek méltó megőrzéséhez járul hozzá a Pécsi Törvényszék.

Negyedik alkalommal hirdette meg az Országos Bírósági Hivatal 2017 őszén, a Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázatot. A tizenkét pályázó között február végén a Pécsi Törvényszék ötletsorozata is támogatást nyert az országos grémium előtt. A pályaműveket részben neves jogtörténészekből álló szakértő bíráló bizottság bírált el, melyek elsősorban történeti kutatást, konferencia és kiállítás szervezését, muzeális értékű, bírósági könyvek és berendezési tárgyak restaurálását célozták meg.

A Pécsi Törvényszék az elnyert támogatás segítségével felújítja a Mohácsi Járásbíróság elnöki irodájában található, az 1920-as években, kézzel készült, antik bútorzatát. A garnitúra egy négyajtós szekrényből, íróasztalból, dohányzóasztalból, két karosszékből és egy kanapéból áll. A felújítását követően a járásbíróság elnöki irodájába kerülnek.

Ahogy arról a Pécsi Törvényszék részletesen tájékoztatott, a pályamű megvalósítására két és fél hónap áll rendelkezésre, előkészítés után a munkálatok előreláthatólag 2018. március közepén kezdődnek majd.

A pályázat névadója, Ráth György saját korának, az 1800-as évek második felének az egyik legműveltebb jogásza, bíró, semmítőszéki bíró, majd királyi ítélőtáblai tanácselnök volt. Jelentősen támogatta a hazai képző- és iparművészetet. (bama.hu)