MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Összefoglaló az Országos Bírói Tanács 2018. év március hó 13. napján 09:00 és 18:15 óra között megtartott üléséről.

1. Az Országos Bírói Tanács elfogadta a 2012. március 15. és 2018. január 30. között elfogadott OBT határozatok, szabályzatok és ajánlások felülvizsgálatára létrehozott szakbizottság elnöke által előterjesztett munkatervet.

2. Az Országos Bírói Tanács nem értett egyet az OBH elnökének előterjesztésével a Budapest Környéki Törvényszék büntető ügyszakos törvényszéki bírói álláshelyére kiírt, 813.E/2017. (XII.13.) pályázata tekintetében. Indokolásként rögzítette, hogy az OBH elnökének előterjesztése a második helyen rangsorolt pályázó kapcsán nem tartalmazott olyan indokot, amely alapján a rangsortól eltérés indokolható lenne.

3. Az Országos Bírói Tanács döntött címek és díjak adományozásáról, valamint kitüntetések kezdeményezéséről: – a Magyar Érdemrend kitüntetés Középkereszt és Tisztikereszt osztályának adományozására vonatkozó kezdeményezésekről, – a Magyar Érdemkereszt kitüntetések adományozásának kezdeményezéséről, – Pro Iustitia Hungarorum plakett adományozásáról, – Juhász Andor díj arany, ezüst és bronz fokozatú díjainak adományozásáról, – Kúria tanácsos, címzetes kúriai bíró, címzetes táblabíró, címzetes törvényszéki bíró címek adományozásáról, – főtanácsos, főtanácsosi és tanácsosi címek adományozásáról, – bírósági szolgálati oklevelek adományozásáról. Az Országos Bírósági Tanács az ülésen összesen 223 előterjesztést bírált el, és 169 díj és cím adományozásáról, illetve kitüntetés kezdeményezéséről döntött.