MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Az ítélkezés mennyiségét és minőségét mérőszámok jelzik. A Tolna megyében működő bíróságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ügyfelek időben és megalapozott döntésekhez jussanak. A Szekszárdi Törvényszék illetékességi területéhez tartozó járásbíróságokon az ügyek 75%-a 6 hónapon belül, 91%-uk 1 éven belül befejeződik - mondta dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón. 
 
Az OBH elnöke a hazai bíróságok eredményességét bemutatva megemlítette, hogy Olaszországban az elsőfokú polgári peres ügyek átlagosan 952 napig tartanak, míg Magyarországon 2017-ben 196 nap alatt fejeződtek be. A bíróságok jól teljesítenek, amellett is, hogy az elmúlt évben az új eljárási kódexek hatályba lépése miatt a bírák számos képzésen vettek részt, s ez számos tárgyalási nap kiesését jelentette.
 
Dr. Handó Tünde hozzátette, a XXI. századi bíróság nem lehet elefántcsonttorony, hanem nyitott, szolgáltató jelleggel kell működnie. E cél érdekében az OBH - a többi között - ügyfélközpontok kialakítását indította el. Az első, egységes arculatú ügyfélcentrumot a napokban adták át az Egri Törvényszéken. Az ügyfelek az ügyfélközpontokban gyorsan, kényelmesen intézhetik ügyeiket, az elektronikus fejlesztéseknek köszönhetően egy szekszárdi lakos például soproni ügyéről is információt kaphat. A szolgáltató bíróság ideájának megvalósításához a Szekszárdi Törvényszék is hozzájárult. Ügyfél-elégedettségi kérdőívüket tavaly 117 megyei ügyfél töltötte ki. A törvényszék ügyfélkartával is rendelkezik.
 
A Nyitott Bíróság országos programról szólva kiemelte, a Szekszárdi Törvényszék az események szervezésében élen jár. Az elmúlt évben összesen 87 programot rendeztek, ahol 3095-en vettek részt. A kezdeményezés célja, hogy a jogismeret, jogtudat fejlesztéséhez hozzájáruljanak a bíróságok.  
 
Dr. Csullag Józsefné, a Szekszárdi Törvényszék elnöke elmondta, a megye bíróságaira csaknem 7%-kal több ügy érkezett 2017-ben, a bírák ugyanakkor több mint 6%-kal több ügyet fejeztek be, mint 2016-ban. Az ítélkezés minőségét jelzi, hogy az ügyek 89,5%-a első fokon jogerőre emelkedik. A törvényszék elnöke hozzátette, az új eljárási kódexek alkalmazására a bírák felkészültek, az ítélkezés továbbra is zökkenőmentes. 
 
Dr. Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla elnöke kiemelte, az ítélőtáblához tartozó törvényszékek közül Szekszárdról érkezik a legkevesebb ügy az ítélőtáblára. A szekszárdi ítélkező munka megalapozott, alacsony a fellebbezési arány. Kiemelte, fontos az ítélőtábla és a törvényszék közötti szakmai együttműködés, az új eljárási törvényekre és az elektronikus eljárások kiszélesedésére tekintettel is.