MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

A bíróságok digitalizációjának eredményeként már arra is lehetőség nyílik, hogy külföldön tartózkodó személyek meghallgatása esetén az idézettnek ne kelljen Magyarországra utaznia, hanem a lakóhelyén lévő igazságszolgáltatási szerv hivatali helyiségében, távmeghallgatás keretében hallgassa ki a bíróság. Vagy éppen fordítva! Innen ne kelljen elutaznia - közölte kedden a Szabolcsihírrel dr. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

Az Amszterdami Bíróság (Rechtbank Amsterdam) ezzel a lehetőséggel élve európai nyomozási határozat keretében megkereste a Nyíregyházi Járásbíróságot azért, hogy egy náluk emberkereskedelemmel kapcsolatos eljárásban nyíregyházi tanút szeretnének meghallgatni.

A Nyíregyházi Járásbíróság eljáró bírája április 9-re megidézte a kihallgatandó tanút, majd Skype-on keresztül videokonferencia keretében felvette a kapcsolatot az amszterdami bírósággal, így a holland bíró, ügyész és védő tolmács közvetítésével tették fel a kérdéseiket a tanú részére.

E modern és gyors eljárás eredményeként lehetővé válik a bizonyítékok mihamarabbi értékelésére, s az ügyek ésszerű határidőn belül történő elbírálására. A Digitális Bíróság program ezentúl a költséghatékonyságot is rendkívüli mértékben elősegíti - tette hozzá a szóvivő. (szabolcshir.hu)