MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Több mutató is azt bizonyítja, hogy jelentősen- egyes esetekben az országos átlagot meghaladó mértékben javult a Szolnoki Törvényszék teljesítménye. A tavalyi év eredményeit ma összbírói értekezleten értékelték. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a bíróság épületének esetleges felújítása is szóba került.

 

Jász- Nagykun- Szolnok Megye bíróságaira 2017- ben több mint negyvenegyezer ügy érkezett ami meghaladja az előző évben regisztrált mennyiséget. A növekedés ellenére azonban nőtt a befejezett ügyek száma.- számolt be róla az összbírói értekezletet megelőzően a Szolnoki Törvényszék elnöke Dr. Kissné Dr. Szabó Judit. 

"A szabálysértési ügyeink 97%- a fejeződik be egy éven belül, a polgári peres ügyek 93%- a, és a büntető ügyeknek is 72.5%- a egy éven belül befejeződik." 

Fontos mérőszám az is, hogy az ügyek milyen számban emelkednek első fokon jogerőre- ami nem csak azt mutatja, hogy a bírák milyen minőségben dolgoznak, hanem azt is, hogy milyen a bizalom a bíróságokkal szemben az ügyfelek részéről. 

"Polgári ügyszakban 93%- a az ügyeknek első fokon jogerőre emelkedik és még a törvényszéken első fokon indult ügyekben is jelentős a jogerőre emelkedésnek az aránya, hiszen a polgári ügyekben 81%, és itt már olyan polgári ügyekről beszélünk amire többnyire nagyobb, magasabb pertárgy értékről van szó. A büntető ügyeknek pedig 35%- a emelkedik jogerőre." 

A szegedi ítélőtábla két irányú kapcsolatot tart fönn a Szolnoki Törvényszékkel. Az egyik az igazgatási kapcsolat, a másik a kollégiumok és a bírói tanácsok együttműködése. 

"A Szolnoki Törvényszék ítélkező munkája és szakmai munkája messze túlmutat a törvényszék határain. Ahogy elhangzott- egyrészt az országos programokban való részvétel, a szakmai együttműködések, azoknak a kialakított struktúráknak az aktív használata amely lehetővé teszi a bíróságoknak azt a mindenki által látható transzparens és kiszámítható működését ami az elmúlt években jellemezte. Ennek szerves része és egyik mozgató rugója."- mondta Dr. Harangozó Attila a Szegedi Ítélőtábla elnöke. 

Az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese Dr. Gyarmathy Judit ugyancsak méltatta a Szolnoki Törvényszék munkáját. 

"A Szolnoki Törvényszéken 2017- ben a folyamatban lévő ügyek számát itt közel 22%- al sikerült csökkenteni ami mindenképpen az időszerűség teljesítésének az irányába hat, hiszen így az ügyszámok csökkenésével az energiát a képzésre, a minél minőségibb munkavégzésre tudják fordítani." 

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva a Szolnoki Törvényszék elnöke megerősítette- továbbra is terítéken van a bíróság épületének felújítása. Mint elhangzott, a tervbe vett beruházást megelőzően mindenek előtt egy új ideiglenes telephelyet kellene kijelölni, ahol a munka zavartalanul folyhat a rekonstrukció ideje alatt is.

Az értekezletről készült videó ezen az oldalon tekinthető meg.