MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Éves összbírói értekezlet előtt számolt be a Békés megyei bíróságok elmúlt évi működéséről, munkájáról és az elért eredményekről dr. Bagdi Árpád Gyula, a törvényszék elnöke csütörtök délelőtt a Gyulai Törvényszék épületében.
 

Az elnök elmondta, az országos peres és nemperes érkezés 2,9 százaléka (40316 ügy, melyből 9215 peres) jutott a Békés megyei bíróságokra 2017-ben. Ez az érkezés a 10. legmagasabb az országban. Pontosan ugyanennyi, vagyis 2,9 százalék a törvényszék részesedése a befejezésekből is országos szinten. A folyamatban lévő ügyek száma 2,1 százalékot tesz ki (6367 ügy, melyből 2790 peres).

Elhangzott, a törvényszékre érkező ügyek 92 százaléka egy, míg a büntető eljárások 68, a polgári járásbírósági ügyek 82,5 százaléka fél éven belül befejeződik. A két éven túl mutató ügyek száma mindössze 15 darab.

Büntető járásbírósági szinten, első fokon az ügyek 73,9 százaléka emelkedett jogerőre, a polgári ügyekben ez a szám 91,5 százalék. Másodfokon ugyanez a szám 80 százalék fölött van.

Bagdi Árpád elmondta, a törvényszéken az engedélyezett létszám 3 fővel, összesen 324 főre csökkent. A bírói kinevezések terén 2017-ben három bírósági titkár kapott határozott idejű kinevezést, és három bírósági szolga viszonya szűnt meg áthelyezés folytán. A bírák döntő többsége több mint 10 éves gyakorlattal rendelkezik. A bírói létszám 2,9 százalék az országos átlagból, vagyis 77 bíró és 27 bírósági titkár dolgozik az intézményben.

Az igazságügyi alkalmazottak életpályája kapcsán az elnök azt mondta, jelentős jövedelemnövekedést jelentett az érintettek számára. Kiemelte, hogy a törvényszéket tavaly „Családbarát Munkahely” címmel ismerte el az Emmi. Az elektronikus ügyintézés terén „soha nem látott fejlődés történt”. Tavaly összesen 213 új informatikai eszköz beszerzése történt meg.

Látrejött a törvényszéken a „Nyomtatványok munkacsoport”, amelynek feladata az új kódexek rendelkezési alapján hatályosítani a bíróságok által használt nyomtatványokat. „E feladat rendkívül nagy volumenű, és egyúttal hatalmas felelősséget is hordoz, hiszen az egész bírósági szervezetrendszer számára készít elő szakmai anyagokat” – fogalmazott az elnök.

Harangozó Attila azt mondta, a Gyula Törvényszék országos jelentőségű eredményt produkál évek óta, akár az ügyek befejezésének számát illetően, akár a minőségét nézve.

A rendezvényről készült tudósítás ide kattintva tekinthető meg.