MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

2018. április 24-én a "Szabadság és felelősség" a jogalkotás és a jogalkalmazás tükrében címmel hangzott el Dr. Darák Péter elnök úr beszéde az Igazságügyi Minisztérium, az Alkotmánybíróság és a Kúria közös szervezésében zajló rendezvényen.

A Kúria elnöke kiemelte, hogy az  alkotmányos dialógus feladata a jogalkotás és jogalkalmazás körforgásának, a tapasztalatok újrahasznosításának biztosítása. Fontos kérdés a magánszféra: e törvényi tartalomnak van egy gazdasági alapja. Trócsányi László igazságügyi miniszter többek között kifejtette: az egyén szabadságának és a közösség tagjaként viselt felelősségének összehangolása sokszor jelentős kihívások elé állítja a jogalkotókat, akiknek például nehéz általános jogi keretek kijelölésével megtalálni a megfelelő egyensúlyt a magánszféra védelméhez fűződő alapjog és a demokratikus közügyek megvitatására vonatkozó alapvető közérdek között.
A magyar Alkotmánybíróság elnöke . Dr. Sulyok Tamás előadását is meghallgathatták a konferencia résztvevői a további előadók mellett.