MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

„A sztrájkjog – gyakorlat és gyakorolhatóság. A nemzetközi követelmények és a magyar szabályozás” címmel rendez konferenciát az ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéke, a Friedrich Ebert Stiftung Budapest Irodájának támogatásával.

 

A sztrájkjog Magyarországon szimbolikus jelentőséggel rendelkezik: a rendszerváltozáshoz vezető jogalkotási folyamat részeként került megalkotásra 1989-ben a sztrájkról szóló törvény. A konferencia elöljáróban szélesebb dimenzióban bemutatja a sztrájkot, elhelyezve azt a munkaharc eszközei között. A további előadások egyrészt tudományos megalapozottsággal – nemzetközi relációban is – áttekintik a sztrájk meghatározó jogi dimenzióit. Bemutatásra kerül a magyar sztrájkjogi szabályozás, különös figyelemmel a sztrájktörvény egyes tilalmaira és megszorításaira. A tárgyalóterembe lépve megismerjük a sztrájkjog meghatározó európai és a hazai ítélkezési gyakorlatát. Kritikai éllel bemutatásra kerül egy azonos történelmi hátterű ország, Románia sztrájkjogi szabályozása is.

Másfelől „kilépünk az életbe”: a szociális partnerek vezetőitől, szakszervezeti és munkáltatói optikán keresztül szemlélve megismerjük a magyar sztrájkjog alkalmazásának gyakorlati tapasztalatait. Az interaktivitás szellemében a konferencia kiváló konzultációs lehetőséget biztosít a résztvevő szakmai közönségnek.

A konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe 2018 rendezvénysorozat keretében kerül megrendezésre.

Program