MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

 

2020. szeptember 24. napján dr. Senyei György, az OBH elnöke, dr. Oltai Judit, a MABIE elnöke, valamint dr. Szabó Sándor, a MABIE főtitkára a bírósági szervezetet aktuálisan érintő kérdésekről tartott egyeztetést.

A megbeszélésen a létszámhelyzettel összefüggésben feltett kérdésre az OBH elnöke tájékoztatást adott arról, hogy a bírói álláshelyek megszüntetésének indoka a felelős létszámgazdálkodás, amely az ügyérkezéshez igazodik. Kiemelte, hogy a jelenlegi országos ügymennyiségi mutatók az extenzív létszámgazdálkodást nem teszik lehetővé. Hangsúlyozta, hogy az OBH felméri az egyes bíróságok ügymutatókhoz mért szükséges létszámigényét és ennek függvényében dönt a megüresedő álláshelyek betöltéséről, új álláshelyek létesítéséről, vagy azok esetleges központi kezelésbe vonásáról. Hangsúlyozta, hogy úgynevezett létszámstopról, illetve létszámleépítés elrendeléséről nincs szó.

A MABIE elnöke tájékoztatta az OBH elnökét, hogy ismeretei szerint az elhúzódó pertartamú ügyek csökkentését célzó intézkedési terv értelmezésével összefüggésben félreértések adódtak. Az OBH elnöke kiemelte, hogy az intézkedés egyetlen célja, hogy a társadalom ingerküszöbét elérő, elöregedő ügyek érdemi befejezése mielőbb megtörténjen. Ennek eszköze az az intézkedési csomag, amelynek elsődleges címzettjei az igazgatási és szakmai vezetők, módszere pedig a szakmai, igazgatási segítségnyújtás. A beszélgetés során egyetértés volt abban a kérdésben, hogy az elöregedett ügyek érdemi befejezését szakmai tapasztalatokkal és igazgatási eszközökkel is segíteni kell, valamint az intézkedési terv egységes értelmezése elengedhetetlen.

A MABIE vezetői jelezték, hogy a pandémiás helyzettel összefüggő preventív biztonsági intézkedések, illetve beszerzések szintje (plexifal és más védőeszközök, fertőtlenítő szerek stb.) az ország bíróságain eltérő. Kérésként fogalmazták meg az OBH elnöke felé, hogy hívja fel a bírósági vezetők figyelmét a biztonságos munkavégzés feltételeinek egységes biztosítására. Az OBH elnöke kiemelte, hogy az Országos Bírósági Hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az egészséget védő helyi beszerzéseket és annak országos kiegyenlítettségét. Dr. Oltai Judit hangsúlyozta, hogy mindez azért jelentős, mert a bírói kar egésze tisztában van azt általa betöltött hivatással járó felelősséggel és a folyamatos munkavégzés szükségességével.

Az OBH elnöke – az erre irányuló kérdésre – tájékoztatást adott arról, hogy a vírushelyzet által befolyásolt költségvetés tükrében megvizsgálja az önképzési hozzájárulás biztosításának lehetőségét.