A lengyel igazságügyi reform már nemcsak az Európai Bíróságot, hanem az Emberi Jogok Európai Bíróságát is foglalkoztatja. A bíróság immár döntést hozott: a lengyel bírák kinevezésének gyakorlata az emberi jogok ellen is vét, és felszólítja Lengyelországot, hogy orvosolja a fennálló helyzetet.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kártérítésre kötelezte Lengyelországot az ország igazságügyi reformjával kapcsolatos jogsértés miatt. A Strasbourgi Bíróság hétfőn kimondta (Urt. v. 8.11.2021, Az. 49868/19, 57511/19), hogy a bírák kinevezési eljárását a parlament és a végrehajtó hatalom jogellenesen befolyásolta. Varsót 15.000 euró kártérítés megfizetésére kötelezték azon két bíró részére, akik Strasbourgban panaszt tettek amiatt, hogy megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének (EJEE) 6. cikkében megfogalmazott tisztességes eljáráshoz való jogukat. A bíróság továbbá Lengyelországot arra is kötelezte, hogy szüntesse meg az EJEB által megállapított jogsértést.
Az ítélet egyelőre nem jogerős, három hónapon belül mindkét fél megtámadhatja a döntést. Még nem tudni, Lengyelország hogyan reagál, kommentálta Holger Hembach emberi jogi ügyvéd a döntést. Az EJEB által most is kimondott „általános szabályok” alapvetően kötelező érvényűek, de könnyen lehet, hogy Lengyelország éppúgy figyelmen kívül hagyja majd a döntést, mint az Európai Bíróság nemrégiben meghozott ítéletét. – mondja Hembach.

Fordította: Gábris Eszter