A Fővárosi Ítélőtábla egyik ítélkező tanácsát, illetve annak bíráit súlyos és méltatlan támadás érte az elmúlt napokban számos médiafelületen a „Meseország: Mit mond a tudomány?” című cikk miatt indult személyiségi jogi perben hozott ítéletük miatt. A  megjelent cikkek az ítélet szóban kihirdetett indokolását valótlanul, annak politikai tartalmat adva tették közzé, ezzel kétségbe vonva az ítélkező bírák függetlenségét, pártatlanságát, szakmaiságát.

A MABIE vezetőiként ezért felhívjuk a bírósági eljárásokról tudósító újságírókat, a bírósági eljárások résztvevőit, hogy írásaikban, tájkoztatóikban kizárlóag a valóságot szíveskedjenek közölni és tartózkodjanak a bírák személyét sértő kifejezésektől.  Kifogásoljuk, hogy ismét pártosnak állítják a bírákat anélkül, hogy errre alapos okuk lenne és politikai színezetet adnak egy bírósági döntésnek. Hangsúlyozzuk, hogy a bírák nem tagjai egyetlen politikai pártnak sem, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók és döntéseiket az aktuális poitikati közbeszéd, közhangulat nem befolyásolhatja. Amennyiben a bírákat személyükben támadják, hamisan politikailag motiváltnak állítják őket sorozatos médiatámadásnak kitéve őket, a bírák döntési függetlenségét, végső soron a bírói függetlenséget teszik ki veszélynek. Úgy, hogy a bírói függetlenség nem alapjog, nem is a bíró kiváltsága, hanem a jogkeresők érdekét szolgálja.

A Fővárosi Ítélőtábla ügyben kiadott közleményét ehelyütt teljes terjedelmében megosztjuk: 

Közlemény

A Fővárosi Ítélőtábla cáfolja azon, a Magyar Helsinki Bizottság által kiadott nyilatkozat alapján megjelent sajtóközleményeket, melyek szerint a Labrisz Leszbikus Egyesület felperes személyiségvédelmi perében eljáró Fővárosi Ítélőtábla a 2022. február 1. napján meghozott döntését a miniszterelnök 2020.októben 3-i rádióinterjújában elhangzott egyik kijelentésére alapította, azzal indokolta.

 Cáfolja továbbá, hogy az ítélet kihirdetésekor a szóbeli indokolásban a Fővárosi Ítélőtábla „a pedofíliát és homoszexualitást összemosó” mondatot használt volna, továbbá, hogy elhangzott volna az, miszerint „a pedofília is bántja a gyerekeket, és ez a könyv is azt teszi”.

Ezzel szemben a perben vitatott cikkben írtak és a kereset tárgyává tett újságírói vélemény ismertetésére került sor.

 A Fővárosi Ítélőtáblát az ügyhöz és a meghozott ítélethez kapcsolódó kérdéssel a sajtóközleményeket megjelentető sajtószervektől senki nem kereste meg. Az ügyben kiadott sajtóösszefoglaló a Fővárosi Ítélőtábla honlapján a sajtóközlemények között olvasható, valamint az közvetlenül az alábbi linken is elérhető.

https://fovarosiitelotabla.birosag.hu/sajtokozlemeny/20220203/dontes-wwwmagyarnemzethu-internetes-oldalon-meseorszag-mit-mond-tudomany