MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Dr. Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla tanácselnöke, volt Elnöke, a Magyar Bírói Egyesület volt Elnöke2022. április 5. napján, kedden utolsó tárgyalási napán ítélkezett egy szép, tartalmas, különleges bírói életpálya méltó záró akkordjaként.

Ma, Húsvét vasárnapján, a Feltámadás ünnepén tölti be 65. életévét és akasztja szögre a bírói talárt.

Mi, akik hosszú éveken át voltunk kollégái, barátai és a Magyar Bírói Egyesületben harcostársai, szeretettel köszöntjük és a folytatás reményében biztatjuk azzal, hogy „nyugdíjas időmilliomosként” még több lehetősége lesz a közös célokért tenni.

Drága Lajos!

Nem búcsúzunk, hanem tisztelgünk és köszöntünk a születésnapod és nyugdíjba vonulásod alkalmából! Kívánunk nagyon jó egészséget, sok boldogságot, aktív éveket, amkor végre mindazt teszed és megteszed, amit a mi csodás hivatásunk gyakorlása közben nem volt lehetőséged és időd.

Tiszteletünk jeléül következzék egy rövid bemutatás, majd a jubileumi kötetben megjelent interjú és a ma is aktuális felszólalásod a bírói függetlenségről!

Szeretettel és tisztelettel!

a MABIE vezetősége

Dr. Makai Lajos 1957. április 17-én született Kaposváron.

A kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban fizika–matematika tagozatra járt, itt érettségizett. Kezdetben orvosnak készült, a gimnáziumi tanulmányok második évében azonban módosította terveit, ettől kezdve tudatosan készült a jogi pályára, noha a családban nem volt jogász.

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára jelentkezett, ahol 1981-ben végzett.

Az egyetem után azonnal, 1981. április 1-jétől a Marcali Járásbíróságon fogalmazó, majd a szakvizsgát követően, 1983. december 1-jétől ugyanott immár büntetőbíró. Kezdő bíróként eleinte polgári ügyeket vitt, majd vegyesen tárgyalt civil- és büntetőjogot.

1989-ig dolgozott a Marcali Bíróságon, majd két évig, 1991-ig a Kaposvári Városi Bíróságon, ezt követően pedig a Somogy Megyei Bíróságon megyei bírósági bíró, többnyire másodfokú tanácsban. De rendszeresen tárgyalt elsőfokú ügyeket, és ellátta a büntetés-végrehajtási bírói feladatokat is.

1997-től előbb megbízással, majd 1998. március 15-től kinevezéssel lett a Somogy Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője. 2003. április 1-jétől a Pécsi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának a vezetője. 2008. decemberétől 2018. december 8. napjáig volt a Magyar Bírói Egyesület elnöke.

2012-től 2018-ig a Pécsi Ítélőtábla elnöke, majd tanácselnöke.

A büntetőjogot oktatja is, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Büntető-eljárásjogi Tanszékén ad gyakorlati órákat és vizsgáztat is. Emellett a jogi kar Igazságügyi Ügyintéző Főiskolai Szakán büntetés-végrehajtási jogot is tanít. Jelenleg a pécsi jogi kar posztgraduális képzésében vesz részt oktatóként. Tagja a büntetőjogi záróvizsga-bizottságnak. 1997-től a jogi szakvizsgabizottság cenzora.

1983-ban Miniszteri Dicséret, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült.

Hobbija a vadászat, és a labdarúgás. Fiatalon a Kaposvári Vasasban játszott. 1988 óta vadászik. Ez igazi kikapcsolódást nyújt számára. Ott vadászik, ahonnan a családja származik: a Somogy megyei Nemesvid környékén. A somogysimonyi Szent Hubertus vadászegyesület elnöke. Sokakkal ellentétben megfőzni és enni is szereti a vadat. Receptje már nyomtatásban is megjelent jogászok receptjei között.

Felmenői a felvidékről származnak, családfája 1614-ig visszavezethető. Felmenői II. Mátyástól kaptak nemesi címet.