MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Az OBH Elnöke a bíróságokat érintő aktuális kérdésekről fejtette ki álláspontját.

Így tájékoztatást adott az energiaárak jelentős emelkedése miatt a bíróságokra váró takarékossági intézkedésekkel kapcsolatos elképzeléseiről, melynek során kijelentette, hogy a bíróságok működése folyamatos lesz. Értékelte az Országos Bírói Tanács (OBT) megszólalásait, tájékoztatást adott és véleményt mondott az OBH és OBT kapcsolatáról, a hatásköri vitákról. Ennek során problémaként jelölte meg, hogy a köztük fennálló hatásköri viták eldöntésére hivatott szervezet nincs, így jogalkotás nélkül ez az ellentét nem oldható fel. Ezért törvénymódosítást fog kezdezémenyzni a hatásköri viták feloldása érdekében. Az Európában érvényesülő bírósági központi igazgatási modellek rövid bemutatását követően tájékoztatást adott a rendszerváltást követő és a jelenlegi magyar bírósági központi igazgatási modell lényegéről. Hangsúlyozta, hogy a belső jog dönti el az igazgatási modell lényegét, de ettől független a bírók és bíróságok függetlensége és "a magyar bíróságok és bírák függetlenek minden ellenkező híreszteléssel szemben". 

Számadatokkal alátámasztva kedvezőnek értékelte a bíróságok objektív időszerűségi mutatóit és kijlelentette, hogy az Európai Bizottság által kiadott igazságügyi eredménytábla adatai szerint a magyar bíróságok teljesítménye az objektív mutatók alapján az európai élmezőnybe tartozik.

Kijelentette, hogy a bírói létszám az ügyérkezéssel arányos és a felelős létszámgzdálkodás keretei között az utánpótlás is folyamatos. A bírósági struktúra kialakult, ennek megváltoztatását, a reformját jelenleg nem tartja indokoltnak. 

Az interú e linken keresztül érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=KtRwyRQ-H-w&t=120s