MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

2022. december 12. napján 10:00-12:30 óra között Budapesten az

EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR), az Európai Bírák Szövetsége (EAJ) és a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) 

közreműködésével

szakértői kerekasztal-beszélgetést szervez bírák, civil társadalmi szervezetek, tudományos körök és nemzetközi szervezetek részvételével, hogy számba vegye a bírói kinevezések magyarországi normatív keretével és gyakorlatával kapcsolatos legújabb fejleményeket. Az esemény emellett platformot biztosít a nemzeti és nemzetközi érdekelt felek közötti, a jelenlegi kihívásokkal kapcsolatos párbeszédhez és eszmecseréhez.

Háttér

Az EBESZ-ben részt vevő államok kötelezettséget vállaltak a bírák függetlenségével kapcsolatos, nemzetközileg elismert normák tiszteletben tartására (Moszkva 1991). A részt vevő államok elkötelezték magukat annak biztosítása mellett is, hogy a bírákat megkülönböztetéstől mentesen válasszák ki. Annak biztosítása, hogy a bírákat átlátható módon, beavatkozástól mentesen válasszák ki, a bírói függetlenség megőrzésének egyik módja; lásd például az ODIHRkijevi ajánlásaita kelet-európai, dél-kaukázusi és közép-ázsiai bírói függetlenségről (2010).

A szakmai kerekasztal-beszélgetésen igen korlátozott számban még van részvételi lehetőség, amely regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet. Kérjük a levél tárgyaként tüntetssék fel az ODIHR-konferenciát. A rendezvény hivatalos meghívóját a mellékletben és az ODIHR honlapján innen lehet elérni:

https://www.osce.org/odihr/533543