MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Matusik Tamás, az Országos Bírói Tanács elnöke aláírták a 2023. június 1. napjával önálló központi költségvetési szervvé és jogi személlyé vált Országos Bírói Tanács és Országos Bírósági Hivatal közötti megállapodást, amelynek nyomán az OBH közvetlen támogatást nyújt az OBT szervezeti felépítésében.

Ezzel az Országgyűlés által elfogadott és 2023. június 1. napján hatályba lépett, az egyes igazságügyi tárgyú törvényeknek a magyar helyreállítási és ellenállóképességi tervhez kapcsolódó módosítását tartalmazó törvény rendelkezéseinek hatályosulása érdekében újabb jelentős lépést tett a hárompillérű bírósági szervezet két szerepője, elősegítve ezzel az Európai Bizottság által felállított és az igazságszolgáltatást érintő 4 mérföldkő teljesítése érdekében elhatározott igazságügyi reform végrehajtását. A megállapodás jelentőségét az adja az OBH elnöke szerint, hogy az Országgyűlés eleget tett az igazságszolgáltatási reform bevezetésével az Európai Unió által megszabott feltételeknek, „az igazságszolgáltatáson ezt követően nem múlhat a Magyarországot megillető 27 milliárd eurós uniós támogatás kifizetése”.

A megllapodásról az OBH itt, az OBT itt, jelentette meg közleményét, míg a sajtóban a következő, a megállapodás aláírását követően tartott sajtótájékoztatón elhangzottakat is ismertető írások jelentek meg:

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230707-munkamegosztasi-megallapodast-irt-ala-az-obh-es-az-obt-elnoke

https://www.atv.hu/videok/20230707/fontos-lepes-a-birosagi-reform-az-unios-penzek-hazahozatala-szempontjabol

https://24.hu/kozelet/2023/07/07/orszagos-biroi-hivatal-orszagos-biroli-tanacs-megallapodas/

https://hvg.hu/itthon/20230707_Munkamegosztasi_megallapodast_irt_ala_az_OBH_es_az_OBT_elnoke#rss

https://infostart.hu/belfold/2023/07/07/lenyegi-megallapodast-irt-ala-az-obh-es-az-obt-elnoke