MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Összefoglaló az Országos Bírói Tanács díjazásáról

(készítette a MABIE ülésre delegált elnökségi tagja, dr. Halász Etelka Tajpejiben 2023. szeptember 19-én) Frissítve:2023.09.25.

A Nemzetközi Bírói Egyesület (IAJ) 65. közgyűlését Tajvan fővárosában, Tajpejiben tartotta 2023. szeptember 17. és 21. napja között. A közgyűlés egyik napirendi pontjaként a nemzetközi egyesület elnöke, Jose Igreja Matos ünnepélyes keretek között átadta a 2023. évi Bírói Függetlenség Díját. A három díjazott egyike az Országos Bírói Tanács lett a magyarországi bírói függetlenségért vívott kemény harca és az elért eredménye elismeréseként. A díjat az Országos Bírói Tanács elnöke, dr. Matusik Tamás vette át, aki beszédében megköszönte a díjat, és utalt arra, hogy a magyar bírák az elmúlt években a bírói függetlenség megsértésének különböző formáival szembesültek: jogszerűtlen kényszernyugdíjazásokkal, szabálytalan bírói és vezető bírói kinevezésekkel, a szólásszabadság korlátozásával, igazságtalan fegyelmi kezdeményezésekkel, lejárató kampányokkal, munkahelyi diszkriminációval. Hozzátette, hogy a magyarországi bíróknak a legalacsonyabb a fizetésük az Európai Unióban. Véleménye szerint az Országos Bírói Tanács történetének legfontosabb tanulsága, hogy az OBT tagok számíthattak a szolidaritásra. Szolidaritásra bírótársaiktól, a jogi szakma képviselőitől és a nemzetközi közösségtől, akiket az IAJ és az EAJ képvisel.

Az IAJ a díjátadóra készített egy videófelvételt, amelyben az OBT bírói függetlenségért vívott harcát és az emiatt elszenvedett támadásokat és vitákat mutatta be, mely itt tekinthető meg. 

Az Európai Bírói Egyesület (EAJ) egyidejűleg megtartott ülésén dr. Matusik Tamás tájékoztatást adott arról, hogy a jelenlegi OBT tagok miért nem fogadnak el jelölést a küszöbön álló OBT tagválasztás során. Hangsúlyozta a szeptemberben zajló küldöttválasztás, valamint az új OBT tagok megválasztásának különös jelentőségét. Szerencsétlennek ítélte azt a törvényi szabályozást, amely lehetőséget ad arra, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke által kinevezett bírósági vezetők, így többek között törvényszéki, ítélőtáblai elnökök is küldötté és az OBT tagjává válhatnak, ami azzal járhat, hogy az OBH elnökét a kinevezési jogkörébe tartozó elnökök felügyelik (dr. Matusik Tamás beszédét lentebb olvashatják angol és magyar nyelven).

Gratulálunk az OBT-nek a rangos elismeréshez és reméljük küzdelmük példaként szolgál valamennyi bíró számára a mindennapokban és az elektorok megválasztása során!

 Az OBT e tárgyban írt közleménye itt, Matusik Tamás beszéde angol és magyar nyelven a mellékletben olvasható.

 A díjazásról a sajtóban megjelent hírekről külön sajtószemlét állítunk össze.