MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

A cikk rávilágít a bírósági bérek – utóbbi évek erős inflációja miatti - elértéktelenedésére és arra, hogy a Magyarországon folyamatosan futó béremelkedési tendenciákba immár harmadik éve a bíróságok nem kerültek bele.

Ha a nettó béreket nézzük, egy példával illusztrálva mindez azt jelenti, hogy ma egy jogi egyetemet végzett, legalább 4 éves szakmai és általában több éves jogi szakvizsgához kötött munkakörben dolgozott, majd több mint 30 évesen bíróvá vált független bíró havi jövedelme a járásbíróságon, kerületi bíróságon nettó 534 ezer Ft, amely ma az építőipari segédmunkás jövedelmével sem veszi fel a versenyt. Ennél egy kicsivel több a fellebbezési bíróságon munkát végző bíró kezdő fizetése, amely nettó 588 ezer Ft-os illetmény jelent. Ezt reálisan 40 éves kor felett van esélye elérni egy bírónak.

Ezek a bérek a bíróságon dolgozó bírósági titkárok, fogalmazók és tisztviselők rendkívül alacsony béreivel a harmadik hatalmi ág működőképességét a folyamatosan növekvő elvándorlás és egyéb tényezők által súlyosan veszélyeztetik. A MABIE minden megszólalásában erre hívja fel a figyelmet és a döntéshozóktól a más hatalmi ágakkal azonos bérelbírálást kér. 

https://24.hu/belfold/2024/02/06/birosagi-rendszer-illetmeny-berrendezes-igazsagugy-obh/?fbclid=IwAR0_Tp9_mREfOu_il83qUIxf1V0g4bZcG57LgBoA_KuILmElBlI2NhbnDXw

https://telex.hu/belfold/2024/02/06/birosag-alacsony-fizetes-fluktuacio-palyaelhagyas-szabo-sandor-mabie-fotitkar-obh?fbclid=IwAR2TMqbOsfMbkzsln5ShSm8NEkliU4aunvG1qbffxyoNUpy0yJihp0KUUek