MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Dr. Senyei György, az OBH elnöke 2024. február 15. napjára hívta össze a Bírói Életpálya Szakértői Testület (BÉSZT) ülését, amelyen a résztvevők általános tájékoztatást kaptak a "Bíróságok" költségvetési fejezet gazdálkodásról,  a gazdasági nehézségekről, az esetleges béren felüli juttatásokról,  valamint a  bírôságok 2024. évi költségvetéséről is.
Az OBH elnökének tájékoztatása szerint a béren felüli juttatások 2023-ban alkalmazott formái 2024. évben is maradhatnak, azonban a kifizetéseket az aktuális gazdasági, pénzügyi helyzet határozza meg.
Valamennyi résztvevő -  az OBT elnöke, a Kúria képviselői, a BDSZ főtitkára és a MABIE elnöke - is egyetértett abban, hogy a 2022., 2023.évben és ez év elején tapasztalt infláció elértéktelenítette a bírósági béreket,  ezért - figyelemmel a más hatalmi ágaknál ismert béremelésekre is - a bírói illetményalap azonnali 35 %-os emelése lenne indokolt. 
Az OBH elnöke a BÉSZT ülésén résztvevő szervezetek javaslatát támogatta, ezért ott felkérést is kapott arra, hogy dr. Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel történő találkozása során a közösen elfogadott béremelésre vonatkozó javaslatot terjessze elő.
Az Igazságügyi miniszter facebook oldalán közzétett híradás szerint 2024. február 19-én az OBH elnökével volt találkozó a partnerség és a közös gondolkodás jegyében zajlott. 
 
A MABIE a bíróságon dolgozókat immár leginkább foglalkoztató béremelés kérdéséről még nem kapott tájékoztatást, de várja a miniszter megtisztelő jogszabályalkotási javaslatát az érdemi tárgyalások folytatása jegyében.