MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

A levelet és Christophe Regnard köszöntőjét Katona Tibor európai szaktanácsadó bíró fordításában közöljük, a  köszöntő beszéd csatolmányként francia és angol nyelven is olvasható.

 Kedves Kollégák,

Nagy örömmel tesszük közzé Elnökünk, Christophe REGNARD úr köszöntő beszédét, amelyet a Václav Havel-díj átadásának alkalmából mondott el.

2017-ben a Václav Havel Emberi Jogi Díjat a YARSAV Elnökének, Murat ASLAN-nak ítélték oda, annak a török bírónak, akit elbocsátottak és aki 2016 óta fogvatartásban kűzd hazája bíráinak függetlenségéért.

Az IAJ a regionális szervezetével, az EAJ-zal 2017. április 26. napján határozott a neves díj Murat ASLAN úrnak való adományozásáról.

További információkat az alábbi linken talál:http://www.iaj-uim.org/news/vaclav-havel-price-speech-of-the-iaj-president-mr-christophe-regnard/

Murat úr beszéde:http://www.iaj-uim.org/news/murat-arslans-speech-for-the-award-ceremony-of-the-vaklav-havel-price/

Az ünnepségről :

http://www.iaj-uim.org/news/vaclav-havel-prize-2017-edition-awarded-to-murat-arslan/

 

Köszönettel a támogatásért, a legjobbakat kívánva:

Giacomo Oberto

az IAJ Főtitkára

***

Christophe Regnard Úr köszöntő beszéde:

Igazgató Úr,  Hölgyeim és Uraim,

Elöljárójában hadd mondjam el mekkora megtiszteltetés az hogy itt lehetek és milyen boldogság, hogy barátomról Murat Arslanról szólhatok, aki jelenleg is raboskodik amiért kiállt hazájában a demokrácia és az emberi jogok értékeiért.

Hadd szóljak arról is, mennyire szomorú vagyok, hogy Ő most nem lehet itt és mennyire aggódom érte és családjáért azon megtorló intézkedések miatt, amelyeknek még elébe nézhetnek a török hatóságok részéről.

A múlt hétfőn Strasbourgban átadott díjjal a bírói függetlenségért vívott, hosszú éveken átívelő harcát ismertük el, azt a harcot, amelyet önnön szabadságának feláldozásával most is ő vív.

Ez a díj azon bírák, jogászok, újságírók és elméleti szakemberek reményteljes üzenete is, akik most is szenvednek Törökországban és arra áhítoznak, hogy hazájuk visszatér az Európa Tanács nemzetállamai által képviselt és alkalmazott alapértékekhez.

Miután Prágában szólok éppen, hadd idézzek Václav-tól, valami olyat, ami éppen a jelenlegi helyzetre irányadó:

’ a Remény egyfajta tudati állapot (…) a szellem és a szív irányzéka (..) nem csupán meggyőződés, hogy a dolgok végül kedvező irányban alakulnak, hanem a bizonyosság, hogy ennek a dolognak van értelme, akárhol is mutatkozzék az meg ’.

A múlt hétfőn Strasbourgban megismert, Murat-i örök-emlékű és nagyon erős üzenet megadja harcának értelmét és jelentését.

Murat és a YARSAV tagjainak harca Törökországban a mi harcunk is, ahogy ő írta 2016-ban letartóztatása előtt: ’ Az igazságtalanság bárhol a világban az Igazságot fenyegeti mindenhol’.

A világ valamennyi bírája és ügyésze, valamint az Ő nevében mondok köszönetet a díjért, amely a harc fontosságának elismerését jelzi és amellyel mellé állunk azért, hogy megvédjük az igazságszolgáltatás függetlenségét, a hatalmi ágak elválasztását, az emberi jogokat és a demokráciát.

Köszönöm

Christophe. Regnard

A Nemzetközi Bírói Egyesület Elnöke