Megsemmisítették az újfasiszta rendbontó peranyagát – Folytatódik a tárgyalás a 2007-es újvidéki incidens ügyében

Az újvidéki Szabálysértési Bíróság megsemmisítette azokat az iratokat, amelyek a Nedeljko Pešić ellen kimondott ítéletet és az eljárás anyagát tartalmazták – derült ki egy másik tárgyaláson elmondottak alapján.

 

A Nemzeti Arcvonal egyik tagja náci karlendítéssel üdvözli a fasizmus ellen sétával tiltakozó tömeget 2007-ben (Fotó: Reuters)

A Nemzeti Arcvonal egyik tagja náci karlendítéssel üdvözli a fasizmus ellen sétával tiltakozó tömeget 2007-ben (Fotó: Reuters)

 

Pešićet 2007-ben 25 nap börtönbüntetésre ítélték, mert azok között az újfasiszták között volt, akik rátámadtak az Állítsuk meg a fasizmust! elnevezésű megmozdulás békés sétálóira a tartományi székvárosban. Mint ismeretes, Újvidéken 2007. október 7-én szerveztek fasizmusellenes sétát azzal a céllal, hogy megakadályozzák a neonácik szintén aznapra bejelentett menetelését. Az akción nagyjából ötezren jelentek meg, a Duna partján lévő Hadseregotthon udvarából azonban a fasiszták kövekkel dobálták meg a tömeget, és ennek során többen megsérültek. A neonácik gyülekezésük kezdetén fáklyákat gyújtottak, hitleri karlendítéssel üdvözölték egymást és a járókelőket, Vajdaság- és kisebbségellenes üzeneteket skandáltak: „Vajdaság Szerbiáé!”, „Szerbia csak a szerbeké!”, „Halál a buzikra!”, „Éljen Ratko Mladić!”...

A rendőrség azonnal bekísért több tíz gyanúsítottat.

Az iratok eltűnésére a Felső Bíróság tárgyalásán derült fény. Slobodanka Gutović bíró azt mondta, a Felső Bíróság Szabálysértési Bírósághoz intézett kérésére, melyben az esettel kapcsolatos iratok átadását várták el, azt a választ kapták, hogy az iratok már nem léteznek, „megsemmisítették a kulturális örökség védelméről szóló törvény rendelkezéseivel összhangban”. Gutović nem tudta megmondani, hogy hasonlóan cselekedett-e az újvidéki bíróság a fasizmusellenes tüntetés résztvevőire támadó többi személy perirataival kapcsolatban is, csupán feltételezi, hogy nem tett másként a Szabálysértési Bíróság ezen anyag esetében sem. Annyi biztos, hogy Nedeljko Pešić ügyének dokumentációja már nem létezik. Az elkövető egyébként letöltötte a kiszabott szabadságvesztést.

A szóban forgó eltűnt ítéletnek köszönhető, hogy a Felső Ügyészség elállt a Pešić elleni további – erőszakos cselekedet miatti vádaktól. Egy másik ügyben azonban még tart a per ellene és a Nemzeti Arcvonal betiltott szélsőséges szervezet nem hivatalos vezetője, Goran Davidović ellen: nemzeti, vallási és fajgyűlölet szításával vádolják mindkettőjüket.

A tegnapi tárgyaláson, amelyen fény derült az említett iratok hiányára, a bíróság elfogadta a két vádlottat képviselő védőügyvédek javaslatát, hogy hallgassák ki a 2007-es fasizmusellenes sétát felügyelő 12 újvidéki és belgrádi csendőrt is. A tárgyalás folytatását december 7-ére jelentették be, akkor majd az incidens rendőrségi felvételeit is bemutatják. A per hosszú várakozás után ténylegesen tavaly októberben, kilenc évvel a történtek után folytatódott. A két előző tárgyalást is el kellett halasztani a védőügyvéd betegsége, majd nyári szabadsága miatt.

Az ügyészség korábban több vádlottal is alkut kötött. Dolf Pospiš, az Arcvonal tagja beismerte bűnösségét, és erőszakos cselekedet, továbbá gyűlöletszítás miatt összesen egy év és négy hónap börtönbüntetést kapott. Predrag Milovanović ellen fél év szabadságvesztést határoztak meg a peren kívüli megegyezés során. További hét személy ellen szabálysértési eljárást