Az elmúlt négy év tapasztalatai alapján szükség van az önálló igazságügyi minisztériumra – jelentette ki Trócsányi László csütörtökön Szegeden.

Amennyiben a jognak nagyobb szerepet akarunk adni, alkotmányossági érveinket jobban érvényre kívánjuk juttatni szükség van az önálló igazságügyi tárcára – mondta a miniszter a Negyvenedik Jogász Vándorgyűlés háromnapos programját megnyitó előadásán.

Az elmúlt években elvégzett feladatok közül a miniszter kiemelte, hogy többéves munka eredményeként elkészültek az új eljárási törvények, megszületett az új ügyvédi és választottbírósági törvény. Elkezdődött a végrehajtók, illetve az igazságügyi szakértők helyzetének rendezése – közölte Trócsányi László, hozzátéve azonban, ez a munka még nem ért a végére.

A miniszter a jogalkotás folyamatát bemutatva hangsúlyozta, a törvények elfogadását követően az utólagos hatásvizsgálatot erősíteni kell, figyelemmel kísérve a jogérvényesülést, nyomon követve a különböző vitás kérdéseket.

A tárcát érintő legkomolyabb problémának a miniszter a szakemberek fluktuációját látja, erős a jóval magasabb jövedelmet kínáló versenyszféra elszívó hatása. Trócsányi László hangsúlyozta, meg kell becsülni a jó jogalkotókat, a fiataloknak pedig minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy gyarapíthassák tudásukat. Ezért szükség lenne arra, hogy a kodifikátor-képzés – amely jelenleg kizárólag a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folyik – valamennyi érintett egyetemen meginduljon.

Trócsányi László kitért arra is, az elmúlt négy évben nagyon jó szakmai kapcsolat, alkotmányos dialógus alakult ki a minisztérium és a hivatásrendek között.