Az interpellációról az MTI adott hírt.

Staudt Gábor (Jobbik) arra kérdezett rá: alkotmányos-e az a gyakorlat, ahogyan az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde - a képviselő szerint önkényesen - nyilvánít érvénytelennek bírói pályázatokat. A politikus szerint az OBH elnöke akkor teszi ezt, ha nem akarja kinevezni a pályázaton első helyen végzett jelölteket.

Emlékeztetett egy korábbi alkotmánybírósági döntésre, amely szerint konkrétan meg kell határozni, mikor lehet érvénytelenné nyilvánítani egy pályázatot. Felidézte azt is: egy jelölt, Vasvári Csaba ezen gyakorlat miatt perelte be az OBH elnökét.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára - felhívva a figyelmet a bírói kar függetlenségére - kijelentette: a bírói pályázatok elbírálása bonyolult folyamat, a döntés objektív kritériumok alapján, átláthatóan történik. Arra is rámutatott, hogy bár a kinevezés joga az OBH elnökének kezében van, csupán az első helyre rangsorolt bírót nevezheti ki az Országos Bírói Tanács hozzájárulása nélkül. Ha a második vagy a harmadik jelöltet választaná, a tanács egyetértése is kell ehhez - tette hozzá.

Az államtitkár leszögezte: nem gondolja alaptörvény-ellenesnek a kinevezési rendszert. A pályázat kiírása és a döntés között több hónap is eltelik, így előfordulhat, hogy a kiírás okafogyottá válik - tette hozzá.

A képviselő nem fogadta el a választ, azt a Ház szavazta meg 107 igen szavazattal, 27 nem szavazat mellett. (forrás: MTI)

Az interpelláció ide kattintva tekinthető meg.