Az eseményen a Debreceni, a Nyíregyházi, az Egri és a Szolnoki Törvényszék, valamint a hozzájuk tartozó járásbíróságok szabálysértési ügyekkel foglalkozó bírái és titkárai vettek részt.

A tanácskozáson Balla Lajos, az Ítélőtábla elnöke és Elek Balázs, a Büntető Kollégium elnöke is tartott előadást. Téma volt a jövő nyáron hatályba lépő büntetőeljárási törvény és a szabálysértési eljárás kapcsolata, a gyorsított szabálysértési eljárások aktuális bírói gyakorlata és a szabálysértési nyilvántartási rendszer is.

Az Ítélőtábla három éve hívta életre először a konferenciát, melynek elsődleges célja, hogy országos szinten egységes joggyakorlatot alakítsanak ki a szabálysértési eljárások ügyében. Magyarországon egyébként évente több százezer szabálysértés – például csendháborítás, gyorshajtás, tilosban parkolás - kerül a törvényszékek elé.

- Az Ítélőtábla szabálysértési ügyekben nem jár el, azonban az Ítélőtábla feladata, hogy a régióhoz tartozó törvényszékek szabálysértési tevékenységét koordinálja. Az a cél, hogy az egyébként nagyon sok szabálysértési ügyben egységes gyakorlat működjön a régió különböző törvényszékein – mondta el Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke.