MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Tartalomjegyzék

A győri Zsinagóga

„Az emlékezés erejével” című bíróságtörténeti vándorkiállítás negyedik állomásának a győri Zsinagóga ad otthont, melynek megnyitójához kapcsolódóan konferenciát szervezett az Országos Bírósági Hivatal és a Győri Ítélőtábla. A kiállítás sorozat létrehozásában számos bírótársunk közreműködött, köztük a Magyar Bírói Egyesület tagjai. Külön elismerést érdemel Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária, a Berettyóújfalui Járásbíróság polgári ügyszakos bírája, aki döntő részt vállalt minden helyszínen a rendezvény sikeres lebonyolításában.

A bíróságtörténeti kiállítást a helyi rendező részéről dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke nyitotta meg, majd a Győri Ítélőtábla illetékességi területén működő törvényszékek mutatták be bíróságaik múltját: dr. Lotz Marianne kollégiumvezető asszony – a MABIE győri alapszervezetének elnöke – dr. Sólyom Andor életútján keresztül a Győri Törvényszék életébe adott betekintést. Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a törvényszék elnöke a Veszprémi Királyi Törvényszék életképeit idézte fel, Dr. Grőber Krisztián – a MABIE országos választmányának tagja – a Komárom-Esztergom megyei bíróságok helyzetének változását mutatta be. Dr. Baráth Attila, a Körmendi Járásbíróság elnöke a Szombathelyi Törvényszék békében és háborúban címmel tartott előadást. A Győri Ítélőtábla képviseletében dr. Molnár Andrea Mercédesz, Szalainé dr. Joánovits Krisztina és dr. Vajda Edit – a MABIE alelnöke – a bíróságtörténeti munkacsoport tagjaiként vettek részt a kiállítási anyagok összegyűjtésében és a vitrinek berendezésében. Dukavits Vilmos volt ítélőtáblai elnök személyes irataiból állított össze tárlót a Győri Ítélőtábla, melyet a Győrben élő leszármazók bocsátottak az ítélőtábla rendelkezésére.

Dr. Gothárdi Enikő kutató munkájának eredményeivel tárta a hallgatóság elé a Székesfehérvári Törvényszék 135 évét, végül a Székesfehérvári Törvényszék zenés fényfestéséről készült film vetítésével zárult a konferencia.

A kiállítás március elejéig tekinthető meg a győri Zsinagógában szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között, rendezője és vendéglátója a Győri Ítélőtábla. A vándorkiállítás következő állomása tavasszal Pécs lesz majd.

 A kiállításról és az előadókról készült galéria a Következő gombra kattintva érhető el.