MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Az Országos Bírói Tanács 46/2023. (VI. 7.) határozatával a bírák és az igazságügyi alkalmazottak illetményének legkésőbb 2023. szeptember 1-jétől legalább az inflációt követő mértékű növelése, 20/2024. (II. 26.) határozatával 2024. január 1-jétől a bírói illetményalap 35 százalékos mértékű emelése, míg 50/2024. (III. 27.) határozatával 2024. május 1-jétől a bírósági fogalmazóknak, bírósági titkároknak, tisztviselőknek és írnokoknak a bírói illetményalap 10 százalékának megfelelő mértékű munkaköri pótlékának bevezetése céljából fordult a jogszabályalkotás kezdeményezésére jogosult szerv, az Igazságügyi Minisztérium felé.

E kezdeményezésekre válasz nem érkezett.

A bírói illetményalap 2022. január 1-jétől változatlan, és mára már nem csekély mértékben a bruttó nemzetgazdasági átlagkeresettől is elmarad. 2010. óta a minimálbér összege négy és félszeresére, a bruttó nemzetgazdasági átlagkereset háromszorosára, a bírói illetményalap viszont csupán alig másfélszeresére emelkedett. A tényleges javadalmazás mértéke immár
tartósan nem felel meg a bírói hivatás méltóságának, és messze nem arányos az igazságügyi alkalmazottak felelősségével sem.

A kialakult helyzet az Országos Bírói Tanács megítélése szerint a bíróságok működését veszélyezteti.

Ezért az Országos Bírói Tanács e közleményben fejezi ki, hogy a bírák és az igazságügyi alkalmazottak javadalmazásának sürgős rendezése indokolt, és felhívja a jogalkotót a szükséges intézkedések haladéktalan megtételére.

Balatonszemes, 2024. május 3.

Forrás: https://obt-jud.hu/sites/default/files/sajtokozlemenyek-mellekletek/2024.OBT_.III_.4.-Sajtokozlemeny-javadalmazas-targyaban.pdf