MAGYAR BÍRÓI EGYESÜLET
1122 Budapest, Tóth Lőrinc utca 6.

Ahogy naponta szembesülünk a járvány terjedését jelző egyre aggasztóbb számokkal, a járványügyi szakemberek elemzéseivel, a Magyar Orvosi Kamara drámai hangvételű felhívásával, a hétköznapjainkat ismét meghatározza a koronavírus, még akkor is, ha éppen nem vagyunk betegek.

Az Európai Unió Bírósága  a 2021. november 23-án kelt ítéletében kimondta, hogy az uniós joggal ellentétes az, ha valamely tagállam legfelsőbb bírósága a főügyész által a törvényesség érdekében bejelentett jogorvoslat alapján a valamely alsóbb fokú bíróság által előterjesztett előzetes döntéshozatal iránti kérelmet azon az alapon törvénysértőnek minősíti, hogy az előterjesztett kérdések nem relevánsak és szükségesek az alapjogvita eldöntése szempontjából.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnökével készült interjú az alábbi linken olvasható.

A lengyel igazságügyi reform már nemcsak az Európai Bíróságot, hanem az Emberi Jogok Európai Bíróságát is foglalkoztatja. A bíróság immár döntést hozott: a lengyel bírák kinevezésének gyakorlata az emberi jogok ellen is vét, és felszólítja Lengyelországot, hogy orvosolja a fennálló helyzetet.